Neus

Werkstukken en spreekbeurten

Je neus zit midden in je gezicht. Met je neus ruik je en haal je adem. Maar wist je dat hij je ook helpt bij het proeven?

Ruiken

Boven in de neus zit een klein orgaantje waarmee we ruiken. We noemen dit ons reukorgaan. Alle lucht die je inademt, komt hier langs. Ons reukorgaan stuurt een bericht naar de hersenen, die de geur een betekenis geven, zoals lekker of vies. Dit is heel belangrijk, want zo’n geur kan ons ook waarschuwen. Bijvoorbeeld als het eten bedorven is, of als er brand is.

Snot

Door via de neus te ademen worden de longen beschermd tegen ziektekiemen of stof. In je neus zitten kleine haartjes die viezigheid uit de lucht filteren. Snot helpt ook mee. In dit slijm worden bacteriën gevangen. Kleine trilhaartjes brengen het snot achter in je keel, zodat je het door kan slikken.  

Proeven

Je gebruikt je neus ook om te proeven. Klinkt gek, maar denk maar eens terug aan die keer dat je verkouden was; al het eten smaakte ook anders. Dat komt omdat je met je tong eigenlijk maar vijf smaken kan proeven, maar met je neus duizenden geuren kunt herkennen. Je hebt je neus dus nodig om de rest van de smaak te ervaren.