Kanker

Werkstukken en spreekbeurten

Misschien ken je wel iemand die kanker heeft of heeft gehad. Maar wat is kanker eigenlijk?

Ernstige ziekte

Kanker is een ernstige ziekte. Mensen schrikken altijd heel erg als ze horen dat ze kanker hebben. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen kunnen kanker krijgen. Als je kanker hebt, moet je voor vervelende behandelingen naar het ziekenhuis. Helaas word je niet altijd weer beter.

Cellen

Het is lastig uit te leggen wat kanker precies is. Zie je lichaam als een huis: dat is gebouwd van stenen. Alleen zijn wij niet gebouwd van stenen, maar van cellen. Bij de ziekte kanker maken slechte cellen in je lichaam andere cellen ziek. Door die zieke cellen krijgen mensen kanker. Soms komt kanker binnen een familie veel voor. Maar als bijvoorbeeld je vader of je moeder kanker heeft gehad, wil dat niet zeggen dat jij het ook zult krijgen.

Behandelingen

Veel kinderen genezen gelukkig weer van kanker. Van de honderd kinderen worden ongeveer zeventig kinderen weer beter. Om beter te worden, krijg je allemaal behandelingen in het ziekenhuis. Ook krijg je medicijnen en soms moet je geopereerd worden. Je kunt van de behandelingen zelf ook heel ziek worden, bijvoorbeeld van chemotherapie. Daarvan kun je misselijk worden en je haren kunnen ervan uitvallen. Maar als het goed gaat, dan doodt de chemotherapie de zieke cellen en word je weer beter. 

Soorten kanker

Helaas gaan er elk jaar veel mensen dood aan kanker. Ongeveer 400.000 mensen in Nederland hebben nu kanker. Bij vrouwen komen borstkanker, longkanker en darmkanker het meeste voor. Bij mannen komen prostaatkanker, darmkanker en longkanker het meeste voor. Daarnaast zijn er nog heel veel andere soorten kanker.