Hersenen en het zenuwstelsel

Werkstukken en spreekbeurten

Wie zijn de baas over je lichaam? Je hersenen! Zenuwen zijn een soort hulpjes van de hersenen. Weet jij wat ze allemaal doen?

Wat zijn hersenen?

Je hersenen zitten in je hoofd, achter je ogen. De hersenen zijn het belangrijkste deel van je lichaam. Zonder hersenen kun je helemaal níets doen. De hersenen besturen alle onderdelen van je lichaam. Daardoor kun je bewegen, denken, praten, voelen, leren en onthouden. Ze zorgen ervoor dat je blijft ademhalen en dat je hart blijft kloppen. En dat je niet omvalt. Hersenen hebben veel slaap nodig om goed te kunnen werken. Ze hebben het altijd druk, zelfs als je slaapt. Ze kunnen dan ook wel wat hulp gebruiken, en dat krijgen ze: van het zenuwstelsel.

Hoe zien hersenen eruit?

Je hersenen lijken een beetje op een walnoot. Als je ze van bovenaf bekijkt, zie je twee helften: de linkerhersenhelft en de rechterhersenhelft. De helften samen zijn de grote hersenen. Onder de grote hersenen liggen de kleine hersenen. Ertussen begint de hersenstam en daaronder zit het ruggenmerg. Hersenen zijn puddingzacht en hebben een grijzige kleur. De hersenen en het ruggenmerg samen zijn je centrale zenuwstelsel.

Zenuwen zijn hulpjes van de hersenen

De hersenen hebben informatie nodig. De zenuwen zorgen hiervoor. Zenuwen lopen door je hele lichaam. Ze komen bij elkaar in het ruggenmerg in je ruggengraat. Je ruggengraat voel je op je rug (al die bobbeltjes onder elkaar). Vanuit het ruggenmerg hebben de zenuwen verbinding met de hersenen. De hersenen werken heel ingewikkeld. Wetenschappers proberen nog steeds te ontdekken hóe ze precies werken.