Erfelijkheid

Werkstukken en spreekbeurten

Erfelijkheid zorgt ervoor dat je op je ouders lijkt. Zij geven bepaalde dingen aan jou door. Maar zijn dat alleen goede dingen of ook minder leuke?

Wat zijn erfelijke eigenschappen?

Je erft dingen van je ouders. Dat betekent dat ze bepaalde eigenschappen die zij hebben, doorgeven aan jou. Erfelijke eigenschappen zijn bijvoorbeeld de kleur van je huid, je haar en je ogen. Maar ook de vorm van je neus en andere lichaamsdelen. Erfelijkheid zorgt er dus voor dat je op je ouders lijkt. En niet alleen aan de buitenkant. Je kunt ook karaktereigenschappen erven. Of bijvoorbeeld dezelfde hobby leuk vinden als een van je ouders. Al deze eigenschappen liggen vast in je DNA.

DNA

DNA zit in iedere cel van het lichaam. Als een zaadcel van een man en een eicel van een vrouw samensmelten, groeit er een baby uit. Ook het DNA van de twee cellen komt dan samen. Op dat moment wordt al bepaald welke eigenschappen je van je vader of juist van je moeder meekrijgt.

Ziektes en talent

Helaas zijn veel ziektes ook erfelijk. Baby's krijgen een hielprik, zodat er al vroeg in het bloed bekeken kan worden of ze bepaalde erfelijke ziektes hebben. Ze kunnen daar dan op tijd voor worden behandeld. Gelukkig kun je ook positieve dingen erven, zoals talent voor voetballen of gevoel voor humor!