Epilepsie

Werkstukken en spreekbeurten

Je hersenen kunnen een soort kortsluiting maken. Wat er dan gebeurt? Dan krijg je de 'vallende ziekte'...

Vallende ziekte

Epilepsie is een stoornis in de hersenen. Het heet ook wel de 'vallende ziekte'. Als je het hebt, krijg je namelijk aanvallen en bij zo'n aanval kun je op de grond vallen. Als je een sterke aanval hebt, dan wordt je lichaam heel stijf en kun je zelfs eventjes bewusteloos raken. Hoe dat komt? Als je epilepsie hebt, dan ontstaan er verkeerde prikkels in je hoofd. Die prikkels zijn heel sterk en ze hebben geen functie. Door die verkeerde prikkels slaan allerlei functies in je lichaam op hol. Het is net als bij kerstverlichting. Als er iets mis is met de stroom, dan zie je de kerstlichtjes vaak eerst heel fel worden of knipperen, en daarna valt alles uit. Epilepsie is dus eigenlijk een soort kortsluiting in je hersenen.

Grote en kleine aanvallen

Je kunt een aanval niet tegenhouden. En je kunt ook niet doorgaan met wat je aan het doen was. Bij een grote aanval kan iedereen om je heen aan je zien dat je een aanval hebt. En dat kan er best eng uitzien. Je kunt namelijk tijdens een aanval schokkende bewegingen maken en zelfs een beetje blauw worden, omdat ademen moeilijker gaat. Maar er zijn ook kleine aanvallen. Dan kun je bijvoorbeeld heel even niet nadenken. Je merkt dan niet wat er om je heen gebeurt. Ook kan het even lijken alsof je in een andere wereld zit. Of je ziet, ruikt of proeft iets wat er niet is. Dat voelt heel gek, maar het duurt maar kort. Vaak weet je achteraf niet dat je een aanvalletje hebt gehad. Ook hebben andere mensen het vaak niet door als iemand een kleine aanval heeft. Ze denken dan bijvoorbeeld dat je alleen even niet zat op te letten.

Hoe komt het en wat kun je ertegen doen?

Je kunt epilepsie bij je geboorte al hebben. Maar het kan ook dat je het pas later krijgt. Dat gebeurt als je hersenen op een of andere manier beschadigd raken. Bijvoorbeeld als je een keer hersenvliesontsteking hebt gehad. Sommige mensen met epilepsie krijgen maar af en toe een aanval, maar andere kunnen meerdere aanvallen per dag krijgen. Een aanval kan zomaar komen, maar ook door bijvoorbeeld slaaptekort of koorts. Of door lichtflitsen, waar mensen met epilepsie soms niet goed tegen kunnen. Er zijn pillen die tegen epilepsie helpen. En soms kan ook een operatie helpen.