Dyslexie

Werkstukken en spreekbeurten

Vind je dyslexie een moeilijk woord? Weet je voor wie het helemaal ingewikkeld is? Voor mensen die dyslexie hébben! Hier lees je wat het precies is.

Letter voor letter

Jongens en meisjes met dyslexie hebben moeite met lezen, schrijven en spellen. Dat is een handicap. De hersenen van mensen met dyslexie werken niet zoals bij andere mensen. Mensen met dyslexie kunnen er niets aan doen dat ze dat hebben. Ze zijn ermee geboren. Als je dyslexie hebt, gaat het lezen een stuk moeilijker dan bij anderen. Je herkent de woorden niet vanzelf. Dat is heel vervelend. Veel dyslectische kinderen gaan daarom raden wat er in een boek staat. Ze maken daardoor heel veel fouten. Waar dyslexie vandaan komt, is niet bekend. Vroeger dacht men dat het aan je ogen lag, maar nu weten artsen wel beter. Het is een foutje in de hersenen.

Speciale aandacht

In Nederland heeft ongeveer 1 op de 20 mensen last van dyslexie. Dat is best veel! Leraren op scholen houden ook rekening met dyslectische kinderen. Zij mogen bijvoorbeeld langer over een oefening doen of krijgen extra uitleg. Dyslexie heeft alleen te maken met lezen en schrijven. In andere dingen kunnen mensen met dyslexie net zo goed zijn als andere mensen of misschien zelfs beter!