Dood

Werkstukken en spreekbeurten

Niet alleen mensen gaan dood, maar ook dieren waar je veel van houdt. Wat weet jij verder over de dood?

Dood

De dood hoort bij het leven. Iedereen die geboren wordt, gaat ook een keer dood. Je weet alleen niet wanneer. Vaak gaan mensen pas dood als ze oud zijn. Maar ook kinderen of jonge mensen kunnen sterven. Bijvoorbeeld door een ziekte, oorlog of een ongeluk. Je poes, hond of hamster gaat ook een keer dood. Iemand is dood als zijn hart niet meer klopt en ook zijn adem stopt. Iemand die dood is, voelt koud aan. Hij kan niet meer zien, niet meer horen en voelt ook geen pijn meer.

Verdriet

Als een mens of dier van wie je houdt sterft, heb je heel veel verdriet en pijn vanbinnen. Bij verdriet moet je vaak huilen. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Je kunt ook juist heel boos worden. Bijvoorbeeld omdat je het niet begrijpt of het niet eerlijk vindt dat iemand dood is gegaan. Soms wil je graag alleen zijn. Ook kun je zo veel pijn hebben dat je niets meer voelt. Je weet van tevoren niet hoe je zult reageren. Het is fijn als je troost krijgt. Iemand die naar je luistert en een arm om je heen slaat.

Begraven of cremeren

Een dood lichaam bederft snel. Daarom wordt het kort na het sterven begraven of verbrand. Verbranden heet dan cremeren. Familie en vrienden komen allemaal om afscheid te nemen. Meestal is er een afscheidsdienst met troostende woorden en herinneringen. Vaak is er ook muziek bij.