Coronavirus

Werkstukken en spreekbeurten

Van een virus kun je ziek worden. Soms hebben heel veel mensen tegelijk een bepaald virus, zoals het coronavirus. Weet jij wat dit voor ziekte is?

Koorts

Als je het coronavirus hebt, ben je verkouden of heb je keelpijn. Vaak heb je ook koorts of ben je benauwd. Soms moet je naar het ziekenhuis. Oude mensen of mensen die al een andere ziekte hadden, kunnen er dood aan gaan. Maar bijna iedereen wordt weer beter. De officiële naam van het virus is COVID-19.

Besmettelijk

Het coronavirus is heel besmettelijk. Als je ziek bent en je hoest of niest, dan kunnen de druppeltjes via de lucht bij een ander komen. Maar je kunt ook iemand besmetten via een deurklink of iets anders dat je net hebt aangeraakt. Het virus blijft daar namelijk even zitten.  

Scholen dicht

Moest jij in het voorjaar van 2020 ook een tijdje thuisblijven van school? Steeds meer mensen in Nederland kregen toen het coronavirus en de ziekenhuizen raakten snel vol. De regering wilde dat het virus snel wegging. Daarom moest iedereen zoveel mogelijk binnen blijven. Zo konden mensen elkaar minder besmetten. Veel ouders werkten thuis, of doen dat nog steeds, en scholen gingen dicht. Dat was gek, hè?