Blind

Werkstukken en spreekbeurten

Blinden ontdekken de wereld door te voelen, te proeven, te horen en te ruiken. Wist je dat mensen die blind zijn, lezen met hun ... handen?

Niet kunnen zien

Als je blind bent, kun je niets zien. Als je slechtziend bent, kun je bijna niets zien. Sommige mensen zijn blind geboren. Anderen zijn door een ziekte of ongeluk blind geworden. Mensen die blind geboren zijn, hebben nooit kleuren en dingen gezien. Daardoor hebben ze geen plaatjes of beelden in hun hoofd. Ze 'zien' alles door te horen, te ruiken, te voelen en te proeven. Ze gebruiken deze andere zintuigen extra goed.

Naar school

Sommige blinde kinderen gaan naar een speciale school. Op zo'n school zitten alleen blinde en slechtziende kinderen. Hier krijgen ze les in kleine klassen. De blindenschool staat meestal niet in de buurt. De kinderen wonen daarom vaak bij de school. Maar blinde kinderen kunnen ook naar een gewone basisschool in de buurt. Dan komt er een speciale juf of meester in de klas om het blinde kind te helpen. Een blind kind leert lezen in braille. Braille is een speciaal lees- en schrijfalfabet voor blinden. Het zijn een soort bobbeltjes op papier, die je met je vingertoppen kunt voelen.

Hulpjes

Braille is een hulpmiddel waarmee blinden en slechtzienden toch kunnen lezen en schrijven. Je kunt je voorstellen dat er nog veel meer dingen zijn waar een blinde wel wat hulp bij kan gebruiken. Iemand die blind is, kan bijvoorbeeld gemakkelijk struikelen of in het verkeer oversteken terwijl er net een auto aankomt. Een blindenstok kan hierbij helpen. Met een blindenstok kan een blinde voelen waar hij loopt en of hij nergens tegenaan botst. Ook maken blinden vaak gebruik van speciaal getrainde honden. Je noemt dat blindengeleidehonden. Zij helpen de blinde bijvoorbeeld in het verkeer. Net als de witte, ribbeltegels op de stoep. Zo kunnen blinden voelen welke kant de stoep op gaat. En heb je weleens gehoord dat stoplichten bij oversteekplaatsen geluid maken? Dit is voor blinden, zodat ze kunnen horen wanneer ze kunnen oversteken.