Bacteriën

Werkstukken en spreekbeurten

Weet jij wat bacteriën zijn? Als je dat niet weet, is het niet zo gek. Want het zijn namelijk piepkleine levende wezentjes, die je alleen met een microscoop kan zien.

Ziek

Bacteriën zijn heel klein, maar ze kunnen heel akelig zijn. Ze kunnen ervoor zorgen dat je ziek wordt. Door je goed te wassen, kun je jezelf beschermen tegen bacteriën. Wist je dat? Bacteriën zijn trouwens de oudste vorm van leven op aarde.

Soorten bacteriën

Er zijn duizenden verschillende soorten bacteriën. Zo zijn er bijvoorbeeld bodembacteriën. Die zorgen ervoor dat dode dieren en planten gaan rotten en worden opgeruimd. Andere bacteriën zijn weer ziekteverwekkers en kunnen ervoor zorgen dat je ziek wordt. Dat komt omdat die bacteriën giftige stoffen maken. Snap je het nog?

Bacteriën leven overal

Waar leven bacteriën eigenlijk? Simpel: eigenlijk leven ze overal. In onze mond, op onze huid… Sommige bacteriën leven alleen in heel zoute of juist heel hete warmtebronnen. Ze bestaan meestal uit maar één cel. De meeste planten en dieren bestaan uit meerdere cellen. Vaak zelfs miljarden!