Anorexia

Werkstukken en spreekbeurten

Sommige meisjes en jongens zijn zó bang om dikker te worden dat ze zichzelf uithongeren. Wist je dat ze zelfs expres gaan overgeven nadat ze hebben gegeten?

Wat is het?

De ziekte anorexia is een psychische ziekte. Dat betekent dat je niet ziek bent aan een lichaamsdeel, maar dat het probleem in je hoofd zit. Mensen met anorexia maken zichzelf de hele dag wijs dat ze te dik zijn, zelfs als ze heel dun zijn. Het allerliefst willen ze afvallen. Dit doen ze door heel weinig te eten. Ze slaan hun ontbijt of lunch over en tijdens het avondeten verstoppen ze bijvoorbeeld hun eten, zodat het lijkt of ze wel eten. Soms gaan ze na het eten naar de wc om alles weer uit te spugen.

Waarom?

Anorexia krijg je niet zomaar. De ziekte komt vooral voor onder jonge vrouwen van 15 tot 30 jaar, maar waarom iemand anorexia ontwikkelt is heel moeilijk te zeggen. Zo zijn er bijvoorbeeld meisjes die graag op beroemde slanke vrouwen willen lijken. Er zijn ook meisjes en jongens die een beroep hebben waarbij ze heel dun moeten zijn, zoals een fotomodel. En het komt ook voor dat iemand iets ergs heeft meegemaakt in zijn of haar jeugd en daardoor anorexia krijgt.

Beter worden

Als je anorexia hebt, ben je vaak duizelig, je slaapt slecht, je haar wordt dunner en je tanden en huid worden steeds slechter. Soms eet iemand zo weinig dat hij of zij overlijdt aan de ziekte. Gelukkig kun je beter worden van anorexia. Er zijn alleen geen medicijnen voor. Beter worden duurt meestal heel lang en vaak zijn er gesprekken met een psychiater nodig.