Anorexia

Werkstukken en spreekbeurten

Sommige meisjes en jongens zijn zó bang om dikker te worden dat ze zichzelf uithongeren. Wist je dat ze soms expres gaan overgeven nadat ze hebben gegeten?

Wat is het?

De ziekte anorexia is een psychische ziekte. Je bent niet ziek in je lijf. Het probleem zit in je hoofd. Mensen met anorexia vinden zichzelf te dik, ook als ze heel dun zijn. Ze willen dunner worden. Dit doen ze door heel weinig te eten. Of ze verstoppen hun eten. Soms gaan ze na het eten naar de wc om alles weer uit te spugen.

Waarom?

Anorexia krijg je niet zomaar. Vooral vrouwen tussen 15 en 30 jaar hebben anorexia. Waarom weten we niet. Soms willen meisjes graag op beroemde, slanke vrouwen lijken. Er zijn ook meisjes en jongens die heel dun moeten zijn voor hun werk. Bijvoorbeeld een fotomodel. En soms heeft iemand vroeger iets heel ergs meegemaakt. Daardoor kun je ook anorexia krijgen.

Beter worden

Als je anorexia hebt, ben je vaak duizelig. Je slaapt slecht. Je haar wordt dunner. Je tanden en huid worden steeds slechter. Soms eet iemand zo weinig dat hij of zij dood gaat. Gelukkig kun je beter worden van anorexia. Er zijn helaas geen medicijnen voor. Beter worden duurt meestal heel lang. Vaak zijn er gesprekken met een psychiater nodig. Dit is een dokter die goed kan praten met mensen die ziek zijn in hun hoofd.