Allergie

Werkstukken en spreekbeurten

Een allergie hebben betekent dat je ergens niet tegen kunt. Wist je dat je allergisch kunt zijn voor sommige huisdieren?

Soorten allergieën

Een allergie is een reactie van je lichaam op iets waar je niet tegen kunt. Het is nog niet zo gemakkelijk om uit te vinden wat dat dan is, want er zijn heel veel verschillende soorten allergieën. Ze hebben allemaal één ding gemeen: het zijn overgevoeligheidsreacties op bepaalde stoffen. Mensen kunnen allergisch zijn voor huisdieren, zoals honden, katten, vogels, hamsters of konijnen. Je kunt dan niet tegen hun haren, veren of huidschilfers. Je kunt ook allergisch zijn voor bepaalde voedingsstoffen, zoals koemelk, pinda’s of gluten. Gluten is een eiwit dat in het meeste brood zit. Ook kunnen veel mensen niet tegen huisstofmijt (een klein spinnetje dat in stof leeft). Een andere bekende allergie is hooikoorts. Veel mensen hebben daar last van in de lente. Dan is er namelijk veel stuifmeel van groeiend gras, planten en bomen. 

Klachten bij allergieën

Moet jij vaak niezen of komt er vaak snot uit je neus? Mensen met een allergie hebben vaak last van neusklachten. Je kunt die mensen verdelen in lopers en blokkers. De lopers hebben vooral last van een waterige loopneus, niezen en soms ook jeukende, tranende ogen. De meeste lopers zijn allergisch voor pollen, sommige voor dieren. Blokkers hebben vooral last van neusverstopping en soms van een loopneus. Iemand met hooikoorts heeft vaak ook last van vermoeidheid, hoesten, oorontsteking, neusbijholteontsteking en hoofdpijn. Mensen met astma kunnen ook last hebben van een piepende ademhaling of benauwdheid. Als je allergisch bent voor bepaalde voedingsstoffen kun je soms slecht ademhalen of krijg je huiduitslag of buikkramp als je ze gegeten hebt. 

Wat te doen?

Wat je kunt doen tegen een allergie? Dat verschilt per allergie. Als je allergisch bent voor huisstofmijt moet je huis heel goed schoongehouden worden. Als je allergisch bent voor noten, dan mag je geen noten eten en moet je erop letten of ze niet stiekem ergens in zitten waarin je het misschien niet verwacht. Voor hooikoorts zijn er allemaal neussprays en pilletjes die het niezen stoppen of in ieder geval verminderen.