Aids

Werkstukken en spreekbeurten

Aids is een heel erge ziekte. Mensen die aids hebben, kunnen de ziekte niet meer kwijtraken. Weet jij hoe het virus heet waardoor je aids krijgt?

Monstertje

Hiv kun je uitspreken zoals het er staat (hif) of als losse letters: h i v. Hiv is een virus. Een virus is een piepklein levend deeltje. Je kunt het een beetje vergelijken met een beestje, of eigenlijk: een monstertje. Want een virus is gemeen: het maakt je ziek. Het ene virus is gevaarlijker dan het andere virus. Door een virus word je bijvoorbeeld verkouden. Maar dat virus is niet zo gevaarlijk als het hiv-virus. Door dat virus krijg je de ziekte aids. Dat is een heel erge ziekte. Zonder medicijnen ga je er dood aan.

Soldaatjes

Je lichaam heeft een afweersysteem. Je kunt het vergelijken met soldaatjes. Die soldaatjes vechten tegen virussen. Ze proberen ervoor te zorgen dat jij niet ziek wordt. Maar als je het hiv-virus hebt, kunnen de soldaatjes niet meer goed vechten. Het hiv-virus maakt het afweersysteem kapot. Dan word je makkelijker ziek. En ook zieker dan normaal. Een verkoudheid verandert dan bijvoorbeeld in een longontsteking.

Hoe krijg je aids?

Aids is een besmettelijke ziekte. Iemand die het hiv-virus heeft, kan dit doorgeven aan iemand anders. Je krijgt het niet als je iemand een hand geeft. Hiv wordt doorgegeven via het bloed. Je moet dus opletten als je een wondje hebt. Daar mag geen besmet bloed van iemand anders in komen. Mensen kunnen ook hiv aan iemand doorgeven door te vrijen zonder condoom. Als een man en een vrouw vrijen, komt het virus bijvoorbeeld via het sperma van de man in het lichaam van de vrouw. Zij wordt dan ook ziek. Ook als twee mannen of twee vrouwen met elkaar vrijen, kunnen zij het virus aan elkaar doorgeven. Een condoom is een rubberen hoesje dat een man over zijn piemel kan doen bij het vrijen. Op die manier komt het spermavocht met het virus niet in het andere lichaam. 

Afrika

Aids komt over de hele wereld voor. Ook in Nederland. Aids komt het meest voor in het werelddeel Afrika, ook bij veel kinderen. Zij raken al besmet tijdens de zwangerschap of krijgen het virus via de borstvoeding binnen. Er is geen prikje tegen hiv en er zijn geen medicijnen die aids kunnen genezen. Er zijn wel medicijnen die de ziekte minder erg maken. Maar mensen in Afrika kunnen die medicijnen, en ook condooms, vaak niet krijgen of niet betalen. Doordat daar meer mensen met aids zijn, raken er ook meer mensen besmet.