ADHD

Werkstukken en spreekbeurten

Heb je weleens van ADHD gehoord? Maar weet je ook wat het is? Hier wordt het uitgelegd.

Wat is ADHD?

Sommige mensen zijn een stuk drukker dan andere mensen. Zij kunnen er niks aan doen dat ze druk zijn, want ze hebben misschien wel last van ADHD. Dat is de Engelse afkorting voor Attention (= aandacht) Deficit (= tekort) Hyperactivity (= hyperactiviteit) Disorder (= stoornis). In het Nederlands wordt ADHD ook wel aandachtstekortstoornis genoemd. Dit tekort aan aandacht betekent niet dat iemand met ADHD te weinig aandacht krijgt. Maar het betekent dat iemand met ADHD zelf niet goed aandacht kan geven aan alles om hem heen. Iemand met ADHD vindt het lastig om zijn aandacht bij één ding tegelijk te houden. Hij kan zich niet goed concentreren, hij is snel afgeleid door andere dingen. Hyperactiviteit betekent dat iemand erg beweeglijk is en moeilijk een paar minuten kan stilzitten. 

Wanneer heb je ADHD?

De dokter kan je vertellen of je ADHD hebt. Maar dat kan pas nadat hij je heeft onderzocht en een diagnose heeft gesteld. Want niet iedereen die druk is, heeft ADHD. ADHD is een stoornis in je hersenen.

Leven met ADHD

Gelukkig valt er prima met ADHD te leven. Je kunt het niet genezen, maar er zijn bijvoorbeeld medicijnen die je hoofd iets rustiger maken. Daardoor kun je je langer ergens op concentreren. In Nederland hebben ongeveer 3 van elke 100 kinderen tussen de 5 en 14 jaar ADHD. Het komt wat meer voor bij jongens dan bij meisjes. Meestal wordt het minder als je volwassen wordt, maar het kan ook het zelfde blijven.