Ademhaling

Werkstukken en spreekbeurten

Je doet het gemiddeld 22.000 keer per dag: ademhalen. Welk orgaan is hierbij belangrijk?

Longen

Zonder zuurstof kun je niet leven. Je longen zijn erg belangrijk. Die halen zuurstof uit de lucht die je inademt. Via kleine longblaasjes komt de zuurstof terecht in het bloed. Het bloed brengt de zuurstof naar alle cellen in je lichaam. Zuurstof helpt de cellen om energie te maken. Daardoor kun je bewegen, groeien, nadenken en spelen. Je kunt maar heel kort leven zonder zuurstof.

Astma

Soms werken longen niet goed, ook al is er nog zoveel lucht in de buurt. De ademhalingsspieren tussen de ribben zijn dan verkrampt. Of het slijmvlies in de luchtbuizen is opgezet. Er kan dan niet genoeg lucht de longen in of uit. Dat geeft een heel benauwd gevoel. Dat heet astma. Soms komt het doordat je allergisch bent. Je kunt dan niet tegen sigarettenrook, vuurwerkdamp, dierenharen of -veren, houtvuur of uitlaatgassen. Je hebt dan medicijnen nodig om de luchtwegen open te houden.

Onder water

Je longen liggen in de ribbenkast in je borst. Ze lijken op sponzen. Ze zuigen lucht op in plaats van water. In water zit ook zuurstof. Maar mensenlongen kunnen geen zuurstof uit water halen. Onder water moeten wij onze adem inhouden. Of we moeten iets meenemen om zuurstof uit te halen. Een snorkel of een duikfles.