Wadden

Werkstukken en spreekbeurten

Op de Wadden kun je wadlopen. Gek idee dat je dan op de bodem van de zee loopt, hè?

Waddengebied

Met de Wadden wordt het waddengebied langs de noordkust van Nederland bedoeld. Het waddengebied loopt over de grens helemaal door naar Duitsland en Denemarken, want daar heb je ook nog wadden. Tussen de Noordzee aan de ene kant en het vasteland aan de andere kant ligt de Waddenzee. 

Waddeneilanden

De Waddeneilanden die bij Nederland horen zijn: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Er zijn ook nog een paar onbewoonde Waddeneilanden. Texel hoort bij de provincie Noord-Holland. Dit is het grootste eiland. De andere eilanden horen bij de provincie Friesland. Vlieland en Schiermonnikoog zijn autovrij. Dat betekent dat alleen bewoners van deze eilanden hun auto's mogen gebruiken. Mensen gaan graag op vakantie naar de Waddeneilanden. Er zijn duinen en strand, bijzondere planten en er leven veel verschillende vogelsoorten. Op Texel kun je een bezoekje brengen aan een zeehondenopvang. Ook wadlopen kan leuk en leerzaam zijn.

Wat is wad?

Een wad is een zandplaat die in een ondiepe zee is ontstaan. Op de hele aarde is het twee keer per dag eb en vloed. Vloed is hoogwater. Bij eb trekt het zeewater weg en is het dus laagwater. Je ziet een wad dan goed liggen en kunt er zelfs op lopen. Dat heet wadlopen. Je kunt je voorstellen dat wad blubberig is. Je loopt eigenlijk over de bodem van de zee. Soms zak je tot aan je knieën in het wad! Op het wad zie je veel diertjes, zoals krabbetjes, kokkels, slakken en pieren. En als je geluk hebt, zie je zeehonden want die liggen graag te zonnebaden op het wad.