Tijd

Werkstukken en spreekbeurten

Je moet op tijd opstaan en op tijd op school zijn. Dan kijk je naar de klok. Maar hoe wisten ze vroeger hoe laat het was?

Tijd

Tijd is heel belangrijk in ons leven. Je hebt er steeds mee te maken. Je moet op tijd opstaan, op tijd op school zijn en op tijd thuis zijn voor het eten. Tijd geeft regelmaat in ons leven. De meeste dingen doe je iedere dag op dezelfde tijd: ontbijten en naar bed gaan bijvoorbeeld. Maar je ziet ook dat dingen door de tijd heen veranderen. Denk maar aan het wisselen van de seizoenen. Of aan groeien: hoe groot was jij vorig jaar?

De tijd meten

Heel vroeger waren er geen horloges, klokken of kalenders. De mensen keken naar de zon en naar de veranderingen in de natuur. Later gingen mensen in dorpen wonen en meer samenwerken. Ze wilden afspraken kunnen maken en de toekomst kunnen plannen. Hiervoor heb je een duidelijke manier nodig om de tijd aan te geven. Oude beschavingen gingen de tijd indelen in dagen, maanden en jaren. Een jaar is de tijd waarin de aarde rond de zon draait. Een maand is ongeveer de tijd waarin de maan rond de aarde draait. De eerste kalenders werden gemaakt door de oude Egyptenaren.