Schiphol

Werkstukken en spreekbeurten

Misschien ben je weleens met het vliegtuig op vakantie geweest vanaf Schiphol. Weet jij waar deze luchthaven ligt en wat je er allemaal vindt?

Grootste luchthaven van Nederland

Schiphol is de grootste luchthaven van Nederland. Schiphol ligt vlakbij Amsterdam. Er zijn in Nederland nog een paar vliegvelden, bijvoorbeeld in Rotterdam en in Eindhoven. Maar die zijn niet zo groot als Schiphol. De luchthaven Schiphol is zo groot dat het bijna een stad lijkt. Er zijn winkels, restaurants en een treinstation. En je ziet er natuurlijk heel veel vliegtuigen opstijgen en landen. Mensen vertrekken of komen terug. Vliegtuigen worden geladen met bagage en andere goederen.

De naam Schiphol

We weten niet helemaal zeker waar de naam Schiphol vandaan komt. Sommige mensen denken dat de naam komt van het woord scheepshel. Op de plek waar nu Schiphol is, lag vroeger namelijk het Haarlemmermeer. In het Haarlemmermeer zijn bij harde storm veel schepen vergaan.

Opstijgen en landen

Schiphol heeft zes banen waar vliegtuigen kunnen opstijgen en landen. De Polderbaan is het breedst en het langst. Daar kunnen hele grote vliegtuigen landen. De oudste baan is de Oostbaan. Omdat de Oostbaan kort is, wordt die alleen door kleinere vliegtuigen gebruikt. Vliegtuigen landen de ene keer op de ene baan en de andere keer op een andere baan. Als het bijvoorbeeld heel hard waait, wordt bekeken welke baan dan het veiligst is om te gebruiken. Ook proberen de luchtverkeersleiders vliegtuigen het vaakst de banen te laten gebruiken die de minste geluidsoverlast geven voor mensen die dichtbij Schiphol wonen.