Schelpen

Werkstukken en spreekbeurten

Vind je het ook zo leuk om schelpen te zoeken op het strand? Kun je je voorstellen dat al die schelpen huisjes van dieren zijn geweest?

Strand

Bij schelpen denk je waarschijnlijk meteen aan de zee en het strand. Als je op het strand loopt, zie je er vaak een heleboel liggen. Er zijn kleine en grote schelpen, witte en gekleurde schelpen, schelpen met ribbels en gladde schelpen. Ook in de tuin kun je schelpen vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van het huisje van een slak?

Wat is een schelp eigenlijk?

Een schelp is het huisje van een dier. Als je een schelp vindt en er zit geen diertje meer in, dan betekent dat dat het diertje niet meer leeft. Een schelp is gemaakt van kalk. De dieren die een huisje van kalk hebben, noemen we weekdieren. Ze heten zo omdat ze week zijn. Dat betekent zacht. Weekdieren hebben geen botten. De schelp beschermt ze.

Schelpen verzamelen

Veel mensen vinden het leuk om schelpen te verzamelen. Heb je zelf ook weleens schelpen meegenomen van het strand? In het buitenland vind je op het strand weer heel andere soorten schelpen. Heel grote soms! Het liefst zou je die natuurlijk in je koffer mee naar huis nemen. Meestal mag dat niet. De schelpen moeten in het land zelf blijven. De schelpen zijn beschermd.