Poolgebied

Werkstukken en spreekbeurten

Op de Noordpool en de Zuidpool is het meestal erg koud. Toch kunnen er wel dieren leven. Welke pooldieren kun jij opnoemen?

Noordpool

De bovenkant van de aarde is de Noordpool. Het wordt ook wel Arctica genoemd. De Noordpool is vooral bevroren zee. In de zomer kan het er best warm worden. Een deel van het ijs en de sneeuw smelt dan. Midden in de zomer gaat de zon niet onder. Maar in de winter blijft het de hele dag donker. IJsberen zijn de bekendste dieren op de Noordpool. Hun dikke vacht beschermt ze tegen de kou. Andere dieren die op de Noordpool leven, zijn poolvossen, muskusossen, rendieren, sneeuwhazen en lemmingen. De mensen die op de Noordpool wonen, zijn de Inuït (een mooier woord voor eskimo's).

Zuidpool

De Zuidpool is de onderkant van de aarde. Een andere naam voor de Zuidpool is Antarctica. De Zuidpool heeft een bergachtig landschap met een laag ijs erop. Het is er nog kouder dan op de Noordpool. Op de Zuidpool wonen geen mensen. Het is er veel te koud en het waait er erg hard. Het kan er wel zestig graden vriezen! Vergelijk dat eens met Nederland: hier vriest het meestal niet harder dan vijf graden. Pinguïns zijn de bekendste dieren op de Zuidpool. Gelukkig voor hen zijn er geen ijsberen op de Zuidpool, dan zouden ze allemaal snel opgegeten worden! Een ander dier dat op de Zuidpool woont, is de reuzenalbatros. Dieren die op en rond de Noordpool én de Zuidpool voorkomen, zijn bijvoorbeeld zeehonden en walvissen.

Smeltend poolgebied

De aarde wordt warmer door uitlaatgassen van auto's en vliegtuigen en afvalstoffen van fabrieken. Hierdoor begint het ijs in de poolgebieden te smelten. Wetenschappers doen hier veel onderzoek naar. Het is belangrijk om de opwarming van de aarde tegen te gaan, omdat pooldieren anders kunnen uitsterven. Ook hebben we meer kans op overstromingen in de wereld, omdat het smeltwater in de zeeën terechtkomt.