Polders

Werkstukken en spreekbeurten

Er is een provincie in Nederland die vroeger zee was. Daar kon je toen dus nog niet wonen, maar nu wel. Weet jij welke provincie dat is?

Flevoland

Flevoland is de jongste provincie van Nederland. Vroeger vond je op de plek van Flevoland de Zuiderzee. En de eilandjes Wieringen, Marken, Schokland en Urk. Flevoland is ontstaan doordat de Zuiderzee is drooggelegd en ingepolderd. Dat betekent dat er dijken omheen werden gebouwd en polders in werden gemaakt. Dit was een gigantische klus, waar ze bijna 70 jaar mee bezig zijn geweest!

Laag land

Polders zijn typisch Nederlands. Ongeveer 95% van alle Europese polders vind je in Nederland. Polders zijn stukken land die laag liggen. Er staan dijken omheen. Die dijken zorgen ervoor dat het land niet onder water komt te staan. Door het land lopen slootjes. Die slootjes zorgen ervoor dat water, zoals regenwater, wordt meegevoerd. Mensen kunnen zelf de hoogte van het water in de sloten regelen.

Poldermolens

Polders werden vroeger drooggehouden met poldermolens. Die molens pompten het water weg. Daardoor kwam het water in de grond nooit te hoog te staan. Zo zorgden ze er dus voor dat stukken land niet onder water kwamen te staan. Nu regelen computers en elektrische pompen dit vaak in plaats van molens.

De Beemster

Rond 1610 werd er in Nederland een groot meer drooggelegd. Dat was de Beemster. Vroeger was de Beemster dus water, en nu is het een stuk land. Maar waarom deden mensen dat, dat droogleggen? Dat is toch heel ingewikkeld en heel veel werk? Ze deden dat omdat het in Amsterdam steeds drukker werd. Al die inwoners van Amsterdam hadden eten nodig. Op het nieuwe stuk land wilden de koopmannen en bestuurders van Amsterdam voedsel verbouwen.