Plasticsoep

Werkstukken en spreekbeurten

Miljarden stukjes plastic drijven dagelijks in de oceaan. Deze verzameling afval wordt plasticsoep genoemd.

Plasticafval

Heel veel dingen die we iedere dag gebruiken zijn van plastic gemaakt. Veel voedsel dat in de supermarkt ligt, zit verpakt in plastic. Als het eten op is, gooien we de verpakking weg. Als dat plastic in de natuur terechtkomt, blijft het voor eeuwig liggen. Veel plastic afval komt uiteindelijk in de zee terecht. In het water liggen grote stukken plastic, zoals flessen en visnetten. Maar ook heel kleine deeltjes plastic drijven en zweven in het water. Die kleine stukjes worden microplastics genoemd. 

Dieren

De plasticsoep is slecht voor het milieu. Ook kan de plasticsoep gevaarlijk zijn voor de dieren die in de zee leven. Zij zien de drijvende stukjes plastic aan voor eten en kunnen daar ziek van worden. Soms komen dieren vast te zitten in een stuk plastic.

Opruimen

Het is belangrijk dat de plasticsoep wordt opgeruimd. De Nederlandse jongen Boyan Slat is daar heel druk mee. Hij bedacht een installatie waarmee het drijvende afval kan worden opgeruimd. Zijn uitvinding ging in 2018 voor het eerst het water op.