Onweer

Werkstukken en spreekbeurten

Als het onweert, kun je maar beter binnen zijn. Is onweer alleen een beetje griezelig of kan het ook echt gevaarlijk zijn?

Hoe ontstaat onweer?

Bij onweer zie je grote donkere wolken. Er is harde wind, regen en misschien hagel. En er is altijd bliksem en donder. Bij onweer is de lucht erg onrustig. Warme lucht blijft maar opstijgen, afkoelen en dalen. In een onweerswolk botst en wrijft alles hard tegen elkaar. Waterdruppels en hagelstenen maken zo een steeds grotere elektrische lading. Wolken stoten deze elektrische lading weer uit naar de aarde. Dat is bliksem en die is heel erg heet. Bliksem verhit de lucht plotseling. De lucht zet met een enorme donderklap uit.

Veiligheid

Bliksem moet zo snel mogelijk zijn elektrische lading kwijt. Hij raakt het eerst hoge dingen in de buurt. Bijvoorbeeld gebouwen, bomen, masten of heuveltoppen. De bliksem kan zich gemakkelijk in metaal ontladen. Metalen bliksemafleiders leiden de bliksem van een gebouw af. De bliksemafleider stuurt de bliksem de grond in. Het metaal in een auto of vliegtuig vormt een ijzeren kooi. De bliksem blijft aan de buitenkant van die kooi. Binnenin zit je goed. Je bent ook veilig in een gebouw. Maar ga niet voor een raam staan, want dat kan breken door een inslag. Ben je buiten zonder veilige schuilplek? Hurk dan neer met je voeten tegen elkaar. Doe je hoofd laag tussen je knieƫn. Hurk uit de buurt van hoge en metalen dingen (je fiets, een boom of een hek). En blijf ook weg bij dieren die groter zijn dan jij. Voor een mens of dier dat door de bliksem wordt geraakt, zijn de gevolgen groot. Je kan zelfs dood gaan.