Neerslag

Werkstukken en spreekbeurten

Vind jij het leuk om in regenplassen te stampen? En om te spelen in de sneeuw? Hoe kan het eigenlijk dat er regen, sneeuw en zelfs hagel uit de lucht komt?

Het is nat en het komt uit de lucht ...

De zon verwarmt het zeewater en de bovenste laag verdampt. Zeewater dat verdampt wordt zeedamp. Het stijgt op. Dan zie je het als wolken in de lucht hangen. Uit de wolken valt neerslag, zoals regen. Water maakt dan een rondreis. Het gaat van de zee naar de wolken en regent dan weer uit de wolken in de rivieren. Dan spoelt het terug naar de zee. Die rondreis heet de waterkringloop. Er zijn verschillende soorten neerslag. De bekendste zijn regen, sneeuw en hagel. Maar ook bijvoorbeeld mist is neerslag. Neerslag is alles met water erin wat uit de lucht komt.

Wolken en regen

Wolken bestaan uit een heleboel waterdruppeltjes. Die druppeltjes plakken aan elkaar. Zo zijn ze te zwaar om nog in de lucht te blijven hangen. Dan vallen ze naar beneden en gaat het regenen. Van motregen word je minder nat dan van een grote plensbui. Dit komt doordat de druppels bij motregen kleiner zijn dan bij gewone regen.

Sneeuw

Als het koud is, dan kan het gaan sneeuwen. Door kou veranderen de druppeltjes in de wolken in ijskristalletjes. Er komen sneeuwvlokken uit de lucht. Van die sneeuw kun jij dan mooie sneeuwpoppen maken!

Hagel

Hagelstenen ontstaan als sneeuwkristalletjes samenklonteren met koude waterdruppeltjes. Hagelstenen zijn meestal klein, maar het kan pijn doen als je hagel op je hoofd of handen krijgt. Door grote hagelstenen kunnen er zelfs deukjes in auto’s komen.