Milieuvervuiling

Werkstukken en spreekbeurten

Vervuiling van de aarde door mensen noem je milieuvervuiling. Kun je zelf ook iets doen tegen deze vervuiling, denk je?

Omgeving

Het milieu is de omgeving om je heen. Dus de grond, de lucht, het water, alles wat leeft. Het leefgebied van planten, bossen, dieren en mensen verandert steeds. Fabrieken, landbouw, vliegtuigen en auto’s maken giftige stoffen. Die stoffen zijn slecht voor de natuur en het milieu. Planten, bomen en dieren kunnen ziek worden of zelfs helemaal verdwijnen.

Opwarming van de aarde

Ook mensen hebben last van milieuvervuiling. Mensen eten planten en dieren. En bomen zorgen voor het maken van zuurstof om te ademen. De aarde warmt op door milieuvervuiling. Hierdoor smelten de ijskappen op de Noordpool en de Zuidpool. De zee stijgt dan steeds meer, dus lage landen kunnen gaan overstromen.

Gezond milieu

Het milieu moet zo gezond mogelijk zijn om te kunnen leven. Wetenschappers proberen daarom de milieuproblemen op te lossen. Dat gaat langzaam. Je kunt zelf ook iets doen voor een beter milieu. Bijvoorbeeld zo weinig mogelijk reizen met het vliegtuig en de auto. Je kunt lopen, fietsen of met de bus, tram, metro of trein gaan. Ook helpt het om zo weinig mogelijk energie te gebruiken. Dit kun je doen door bijvoorbeeld kort te douchen, elektrische apparaten uit te zetten als je ze niet gebruikt of de verwarming lager te zetten.