Maan

Werkstukken en spreekbeurten

De maan geeft licht, toch? Of lijkt dat alleen maar zo, wat denk jij?

Wat is de maan en hoe ziet hij eruit?

De maan is een ronde klomp steen. Hij draait om de aarde heen. Daar doet hij 29 en een halve dag over. Samen draaien de aarde en de maan weer om de zon. Ze draaien ook nog ieder om hun eigen as. De maan is droog, stoffig en rotsachtig. Er zijn heuvels, bergen en vlakten. De maan heeft ook reusachtige gaten: kraters. Zwerfstenen uit de ruimte slaan soms in op de maan. De maan heeft geen dampkring om ze af te remmen. Een dampkring is een beschermende luchtlaag. Op de maan is geen zuurstof en geen leven. Er groeit niets. Wel is er ijs gevonden in de bodem.

Zon en maan

De maan lijkt wit. Maar de kleur van de maan is bruingrijs. Ook geeft de maan zelf geen licht, al lijkt dat wel zo. De maan licht op door het zonlicht dat erop schijnt. Maar de maan zie je 's nachts en dan schijnt de zon toch helemaal niet? Toch wel, de zon schijnt altijd. Je ziet hem alleen 's nachts niet, omdat de aarde dan zo is gedraaid dat we de zon niet kunnen zien.

Maanonderzoek

Er zijn weleens mensen op de maan geweest. Dit waren astronauten, die onderzoek deden. Nu wordt de maan verder onderzocht door machines en apparaten. Eén kant van de maan wordt beschenen door de zon. Op die kant is het veel heter dan op aarde. Op de schaduwkant vriest het veel harder dan op aarde. De maan is er altijd. Ook als je hem niet ziet. Hij is ook altijd rond. Ook al zie je soms maar een stukje.