Koraalrif

Werkstukken en spreekbeurten

Je zou denken dat koraalrif bestaat uit planten. Maar wist je dat het eigenlijk miljoenen piepkleine diertjes zijn?

Koraalrif

Koraal lijkt op een plant, maar het is een diertje. Koraaldiertjes hebben een omhulsel van kalk. Als het diertje doodgaat, blijft het omhulsel staan. Miljoenen van deze omhulsels en diertjes vormen samen een koraalrif. Koraalriffen vind je langs de kusten van warme landen. Een koraalrif kan zo lang zijn als de hele Nederlandse kust. Er zijn ook eilanden van koraal.

Op een koraalrif leven allerlei dieren samen. Ze beschermen elkaar, maar eten elkaar ook op. Sommige dieren slapen ’s nachts en andere overdag. Zo zijn de ruimte en het voedsel goed verdeeld. Op het Groot Barrièrerif, bij Australië, leven heel bijzondere dieren.

Het koraalrif wordt bedreigd

Een koraalrif is erg mooi. Daarom komen veel mensen het bekijken. Soms maken bijvoorbeeld duikers of boten het koraal stuk. De bevolking rond het koraalrif verkoopt stukken koraal als souvenir. Kalk uit het koraal wordt gebruikt om dingen mee te bouwen.

Ook wordt de aarde de laatste jaren steeds warmer. Het warmere water is niet goed voor het koraal. En het stormt steeds vaker, waardoor het koraal kapotgaat. Koraalriffen beschermen de kust. Als ze verdwijnen, loopt de kust gevaar. Daarom doen we de laatste tijd wel steeds meer om het rif te beschermen.