Fossielen

Werkstukken en spreekbeurten

Een fossiel is een stenen overblijfsel van een dier of plant. Er worden zelfs nog versteende drollen van dino's gevonden. Best gek, vind je niet?

Heel oud

Fossielen zijn heel oud, soms wel miljarden jaren. Het oudste fossiel dat ooit is gevonden, is wel 3,8 miljard jaren oud (3.800.000.000). Zoveel jaren geleden waren er zelfs nog geen mensen op aarde. Er leefden alleen maar kleine diertjes, zoals wormen. Er zijn ook minder oude fossielen. Die zijn ongeveer 10.000 jaar oud. 

Van dier of plant tot fossiel

Er zijn twee soorten fossielen:

1. Afdrukken van dieren of planten in steen, zoals pootafdrukken of de afdruk van een blad.
2. Versteende planten of dieren. 

Dode dieren en planten kunnen alleen veranderen in fossielen als ze snel worden bedekt door een laag zand, modder of klei. Daardoor kunnen andere dieren er niet bijkomen en ze dus niet opeten. Zelfs zuurstof kan niet door de dikke laag zand of klei heen. Daardoor kunnen de dieren en planten niet verrotten. 

Leren over vroeger

Door fossielen te bestuderen, leren wetenschappers heel veel over de natuur van vroeger. Soms vinden ze resten van dieren of planten die nu niet eens meer bestaan. Dankzij fossielen weten we bijvoorbeeld dat er vroeger dinosauriërs waren.