Bergen

Werkstukken en spreekbeurten

In Nederland zijn geen bergen. Maar in andere landen vind je hele hoge bergen. Hoe kan het dat er zelfs in de zomer sneeuw op zulke bergen ligt?

Ontstaan

Om de aarde zit een schil. Dat is de aardkorst. De aardkorst bestaat uit grote losse platen. Deze platen kunnen over elkaar schuiven. Ze schuiven heel langzaam steeds verder over elkaar. Zo ontstaan er hoge bergen. Bergen die nog niet zo oud zijn, hebben vaak een spitse punt. Door weer en wind slijt de punt af. Na duizenden jaren heb je dan een berg met een vlakkere top. Bergen slijten ook door sneeuw en water. Ze hebben hierdoor soms rare vormen.

Hoe hoger, hoe kouder

Onder aan de berg groeien allerlei soorten planten. Het is daar niet koud. Als je een berg beklimt, wordt het steeds kouder. Eerst groeien er bomen met bladeren. Als je verder omhooggaat, groeien er alleen maar naaldbomen zoals dennenbomen. Als je nog hoger klimt, is het te koud voor bomen. Er groeien dan alleen nog gras en planten die niet veel warmte nodig hebben. Helemaal boven aan de berg is het zo koud dat er ook 's zomers sneeuw ligt. Dit noem je eeuwige sneeuw.