Afval

Werkstukken en spreekbeurten

Iedereen gooit dingen weg die hij niet meer gebruikt. Maar wat gebeurt er met al dat afval?

Vuilnisman

Je gooit afval in een vuilnisbak. Grote dingen zet je bij het grofvuil. De vuilnisman brengt het afval naar een verwerkingsfabriek die het verbrandt. Wat er overblijft, bewaren ze goed afgedekt. Zo beschadigt het de natuur, het water en de lucht zo min mogelijk. 

Opnieuw gebruiken

Mensen gooien veel weg. Daar komt een grote afvalberg met troep van. Gelukkig is er ook afval waarvan nieuwe dingen gemaakt kunnen worden. Je noemt dit met een moeilijk woord recycling (spreek uit: rie-sei-kling). Van groente-, fruit- en tuinafval wordt bijvoorbeeld nieuwe tuinaarde gemaakt. Steeds meer fabrieken kunnen van oud glas, papier en blik weer nieuwe glazen, papieren en blikken dingen maken.

Wat kun je zelf doen?

Om ervoor te zorgen dat de afvalberg niet te groot wordt, kun je zelf ook veel doen. Als je kleding niet meer past, kun je dat weggeven zodat iemand anders het nog kan dragen. Speelgoed dat je niet meer gebruikt, kun je verkopen op een rommelmarkt. Of je kunt spulletjes naar een tweedehandswinkel brengen. Zorg dat je niets op straat gooit, maar gooi het in de afvalbak. Wist je dat er duizenden kilo's kauwgom op straat terechtkomen? Dit blijft wel meer dan 20 jaar liggen. Spuug het dus niet op de grond!