Afval

Werkstukken en spreekbeurten

Iedereen gooit dingen weg die hij niet meer gebruikt. Maar wat gebeurt er met al dat afval?

Vuilnisman

Je gooit afval in een vuilnisbak. Grote dingen zet je bij het grofvuil. De vuilnisman brengt het afval naar een verwerkingsfabriek. Daar wordt het verbrand. Alle resten worden apart en afgedekt bewaard. Dan wordt de natuur, het water en de lucht niet beschadigd. 

Afval scheiden

Mensen gooien veel weg. Daar komt een grote afvalberg met troep van. Gelukkig is er ook afval waarvan nieuwe dingen gemaakt kunnen worden. Je noemt dit met een moeilijk woord recycling (spreek uit: rie-sei-kling). Van groente-, fruit- en tuinafval wordt bijvoorbeeld nieuwe tuinaarde gemaakt. Van oud glas, papier en blik worden weer nieuwe glazen, papieren en blikken dingen gemaakt. Kun je zelf ook iets doen om ervoor te zorgen dat de afvalberg niet te groot wordt? Ja, zeker! Als je kleding niet meer past, kun je dat weggeven zodat iemand anders het nog kan dragen. Speelgoed dat je niet meer gebruikt, kun je verkopen op een rommelmarkt. Of je kunt spulletjes naar een tweedehands winkel brengen.

Wat kun je zelf doen?

Om ervoor te zorgen dat de afvalberg niet te groot wordt, kun je zelf ook veel doen. Als je kleding niet meer past, kun je dat weggeven zodat iemand anders het nog kan dragen. Speelgoed dat je niet meer gebruikt, kun je verkopen op een rommelmarkt. Of je kunt spulletjes naar een tweedehands winkel brengen.