Aardbevingen

Werkstukken en spreekbeurten

Bij een aardbeving begint de grond te bewegen en te schudden. Wist je dat zelfs hele grote gebouwen daardoor kunnen instorten?

De aarde

De korst van de aarde bestaat uit platen. De platen liggen op een dikke laag vloeibaar gesteente. Deze platen bewegen langzaam. Op bepaalde plaatsen op de aarde komen de platen bij elkaar. Dit noemen we breuklijnen. Als de platen tegen elkaar botsen, ontstaat er een aardbeving. Langs de Grote Oceaan komen vaak aardbevingen voor. Aan de ene kant in Amerika en aan de andere kant in Aziƫ.

Aardbevingen voorspellen

Vroeger zagen mensen dat dieren zich soms vreemd gingen gedragen. Dieren voelen trillingen in de aarde eerder dan mensen. Seismologen zijn mensen die trillingen in de aarde meten met een speciaal apparaat. Zo kunnen mensen gewaarschuwd worden voor een aardbeving. Daardoor lopen minder mensen gevaar. De kracht van een aardbeving wordt gemeten op de schaal van Richter. Een aardbeving van 3 op de schaal van Richter wordt door mensen niet gevoeld. Een aardbeving boven de 7 op de schaal van Richter is een zware aardbeving.