Interview Anna Woltz

Kinderboekenweek


Anna's fietstocht!

Het Kinderboekenweekgeschenk Haaientanden gaat over Atlanta, die een fietstocht langs het IJsselmeer maakt. Om die tocht goed te kunnen beschrijven stapte Anna Woltz zelf ook op de fiets. Hieronder zie je de route die Anna gefietst heeft. Onderweg maakte ze foto's. Wil je weten wat ze op elke plek beleefd heeft? Lees dan snel verder!

Routekaart fietstocht Anna Woltz

1. Vuurtoren De Ven, een paar kilometer ten noorden van Enkhuizen

Schrijfster Anna Woltz bij Vuurtoren De Ven bij Enkhuizen

"Toen ik het verhaal van Haaientanden had bedacht, wist ik dat ik bijna alle
ingrediënten bij elkaar had. Er was nog één ding nodig: ik moest zelf de fietstocht
maken die voorkomt in het boek. Ik wilde écht weten hoe het voelt om door te fietsen terwijl je totaal kapot bent.

Ik wilde zien hoe het IJsselmeer blinkt, ik moest de meeuwen horen krijsen. Zulke details brengen een verhaal tot leven – en ik vind het gewoon leuk
als alles klopt. Op deze foto zie je de vuurtoren waar het allemaal begint, waar Atlanta keihard op de fiets van Finley knalt."


2. Ergens in Noord-Holland

Fietstocht van schrijfster Anna Woltz

"Het is altijd ongelooflijk spannend om aan een nieuw boek te beginnen. Alles ligt nog open: het kan een prachtig verhaal worden, of een totale mislukking. Beginnen aan het Kinderboekenweekgeschenk was het spannendste ooit, omdat ik wist dat zó ontzettend veel kinderen mijn boek zouden gaan lezen.

Toen ik pas net aan het fietsen was, landde er een lieveheersbeestje op mijn stuur. Kilometers lang bleef het daar rustig zitten. Ik ben niet bijgelovig, maar het was heel bijzonder. Vooral omdat Haaientanden gaat over pech hebben en dingen die juist geluk brengen."


3. Bij Medemblik

Schrijfster Anna Woltz bij Medemblik

"Mijn tocht was meer dan 100 kilometer – verder dan ik ooit had gefietst. Ik had dus een reusachtige rugzak vol eten bij me. Om precies te zijn: 2 koude pizza’s, 4 boterhammen met roomkaas en gerookte kip, 1 komkommer, 1 appel, 3 notenrepen, 3 liter water en een flesje groene smoothie.

En toen had ik nog steeds te weinig, dus onderweg heb ik nog een bak fruitsalade, 1.5 liter water, een flesje rode smoothie en een zak paprikachips gekocht."


4. Midden op de Afsluitdijk

Schrijfster Anna Woltz fietst op de Afsluitdijk

"Van tevoren zag ik enorm op tegen 32 kaarsrechte kilometers over de Afsluitdijk. Maar
het was fantastisch! Ik had wind mee en vloog daar voort zonder moe te worden. Ik heb zo hard als ik kon gezongen en was zó gelukkig…

In Haaientanden zegt Atlanta het zo: Nog nooit van mijn leven ben ik zo hard gegaan op een fiets. We hoeven bijna niet te trappen, maar we doen het toch. Het is als zo’n loopband op Schiphol. Zo’n platte roltrap voor de allerlangste gangen. Als je gaat rennen op dat ding, dan race je. Nou, als je keihard trapt met deze wind, dan zweef je."


5. Halverwege de Friese kust

Schrijfster Anna Wolt fietst bij Friese kust

"De laatste kilometers was ik zó moe dat ik echt niks meer kon: ik kon alleen nog
maar scheve foto’s maken terwijl ik mijn vinger half voor de lens hield…"


6. Bij Stavoren

Schrijver Anna Woltz bij Stavoren

"Tien kilometer voor het einde van mijn tocht kon ik écht niet meer. Ik heb er serieus over gedacht om te stoppen. Ik had keiharde wind tegen en fietsen ging bijna niet meer sneller dan lopen. Straks zou ik helemaal alleen ergens stranden terwijl het donker werd… Het was zwaar, maar voor mijn boek precies goed: ik kon al mijn eigen gevoelens gebruiken voor mijn hoofdpersonen.Op deze foto zie je me juichen omdat het gelukt is: vlak voordat het donker werd, kwam ik op het eindpunt aan. En toen kon het avontuur écht beginnen.
Toen kon ik gaan schrijven…"

 

Dit interview komt uit de Kinderboekenweekkrant.